Diversiune bombastică în vremea coronavirusului: După moartea unui român în Germania, «miroase a revoluţie»

Lumea Justiţie (luju.ro), un site cu nume înşelător, pentru că singurul său scop e să lanseze diversiuni isterice, a intrat de multă vreme în jocul dezinformării crase, însă ultima găselniţă în materie de inducere în eroare e de-a dreptul abisală: miroase a revoluţie din cauza unui om care ar fi murit de coronavirus.

Potrivit Der Spiegel, un român de 54 de ani, care lucra la o fermă din zona orașului Bad Krozingen, sosit în Germania la 20 martie 2020, a murit de coronavirus. Cel mai probabil, susţine publicaţia germană, românul a contactat virusul în Germania. Înainte de a muri, bărbatul s-ar fi plâns că este răcit.

Însă luju.ro anticipează că moartea acestui om, în condiţii încă neelucidate pe deplin, va declanşa o revoluţie în România. Pe scurt, ştirea preluată de luju.ro din Der Spiegel e răstălmăcită după reţeta propagandei ruse, dar infantil, şi începe aşa: Der Spiegel anunta dezastrul: amaratii trimisi de regimul Iohannis ca sclavi pe plantatiile de sparanghel ale Germaniei incep sa moara. Un barbat de 57 ani a fost gasit mort de coronavirus in baraca. Miroase a revolutie.

În realitate, Der Spiegel nu anunţa niciun dezastru, iar povestea legată de sclavii n-o comentez, fiindcă e demagogie bombastică de foarte proastă calitate. Iniţial, oarece atenţie atrăgea montarea legată de faptul că mirose a revoluţie. Numai că, deşi mi-am dat siliţa să citesc articoul din luju.ro până la capăt (mărturisesc, cu mari eforturi) , n-am aflat nici cel mai vag amănunt legat vreun damf revoluţionar, pentru că autorul articolului n-a mai pomenit nimic în legătură cu acestă temă. Dar poate că exista şi o explicaţie – chiar nu-i uşor să poţi explica de ce violezi jurnalismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.