Ion Cristoiu iar vrea să confundăm ce n-a fost cu ceea ce nici nu putea să fie

Imediat după ce premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat de un individ de 71 de ani, Ion Cristoiu s-a indignat cu mânie proletară într-un podcast scăldat în ridicol. De ce? Pentru că, în opinia jurnalistului nostru atomic, ideologia atentatorului ar fi apropiată de cea a tefeliştilor de la noi, cum îi numeşte el; pe scurt, Juraj Cintula cel care a tras în Fico ar fi un fel de userist din Slovacia.

Culmea e că, de fapt, useristul ăla din Slovacia a fost, în trecut, apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), conform jurnaliştilor din Ungaria. Slovenskí Branci e cunoscută drept o organizaţie paramilitară de extremă dreapta, neînregistrată însă, care a activat în Slovacia din 2012. De-a lungul anilor, narațiunile organizaţiei s-au schimbat de la cele de extremă dreapta la cele pro-ruse, iar unii dintre membri organizaţiei au fost instruiţi în Rusia, conform presei slovace. De menţionat e şi că Slovenskí Branci a colaborat cu filiala slovacă a Lupilor Nopţii, un club de motocicliști ruşi şi, totodată, o organizaţie paramilitară neoficială a guvernului rus. Ca să dau doar un singur exemplu, la începutul lui 2014, Lupii nopții s-au implicat alături de Cazacii de pe Don și partidul pro-rus Unitatea rusă în protestele civile din Crimeea pentru a apăra populația rusă din regiune de ceea ce ei numeau naziștii și bandiții din Kiev. Tot nazişti îi numeşte şi Putin. Mai trebuie spus că Lupii Nopţii au relații cordiale cu preşedintele rus.

Dacă eşti cu adevărat jurnalist, un comentator serios, nu poţi să treci peste faptul că Juraj Cintula a fost în trecut apropiat de un grup de extremă dreapta, favorabil lui Putin. Dacă însă eşti doar un răspândac al narațiunilor Moscovei, fireşte că vei trece sub tăcere respectivul episod extremist din viaţa atentatorului, chiar dacă-i de notorietate, şi lehăi împotriva tefeliştilor ca să nu le treacă prin cap enoriaşilor tăi pro-Putin cine ştie ce speculaţii deviante.

În rest, tot efortul lui Cristoiu de-a răspândi doar gulgute care-i convin, precum povestea useristului din Slovacia, îmi aduce aminte de una dintre variantele unui banc vechi de la radio Erevan. Suna cam aşa: Un ascultător întreabă – E adevărat că lui Ivan i s-a dat o Volgă albă? Redacția răspunde: – Da, cu trei mici corecții: nu era albă, era neagră; nu era Volgă era bicicletă; nu i s-a dat, i s-a furat.

Citeşte şi:

Un comentariu la „Ion Cristoiu iar vrea să confundăm ce n-a fost cu ceea ce nici nu putea să fie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.