Portretul «suveranistului» Dragnea în presa străină: Unul dintre cei care s-ar îmbogăţi pe spatele UE

Presa internaţională creionează un portret deloc măgulitor al lui Liviu Dragnea, liderul PSD, odată cu preluarea de către România a președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni.

Legat de acest eveniment, ziariştii străini scot în evidenţă structura puterii opace de la Bucureşti în vârful căreia se află Dragnea, cel care conduce de fapt Guvernul, condamnat deja pentru abuz în serviciu, relatează Financial Times.

El mai are o condamnare definitivă cu suspendare, în dosarul Referendumului.

Oricine se teme că România ar putea deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician, cel care trage toate sforile și face toate jocurile în culise, poate găsi destule dovezi în acest sens chiar în Alexandria, orașul de unde vine liderul PSD. Vila imensă a lui Dragnea, cu teren de tenis și piscină, se află chiar în apropierea centrului orașului, dintr-unul din cele mai sărace județe, scrie Financial Times, citat de HotNews.

Şi presa franceză pare mai mult decât îngrijorată de preluarea președinției europene a Consiliului UE de către România, iar Le Monde afirmă: Cazul român este simbolul perfect al acestor suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE şi titrează Îngrijorătoarele derive anti-europene la București , „o bătaie de cap în plus pentru Europa”.

Potrivit Le Monde, Dragnea este în curs de a muta România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu ezită să slăbească statul de drept, pe modelul Poloniei și Ungariei. Iar Bucureștiul va trebui să decidă în lunile următoare dacă va înscrie pe ordinea de zi a Consiliului European procedura de sancționare față de Varșovia și Budapesta pentru afectarea independenței justiției.

Le Parisien susţine că PSD, moștenitorul Partidului Comunist Român și, teoretic, orientat spre stânga, „a efectuat în ultimele luni un viraj spre populism și naționalism, pe modelul vecinilor ungari și polonezi”, iar țara, care era până recent una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice voci față de Bruxelles. „Care nu mai avea nevoie decât de asta”.

Cotidianul belgian La Libre se întreabă dacă România, „sinonimă cu corupția și deriva populistă”, este în măsură să prezideze UE.

Publicaţia preia criticile lansate la sfârșitul anului trecut de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „România este pregătită tehnic …. Cred totuși că guvernul de la București nu a înțeles deplin ce implică președinția statelor membre

Dacă rolul unei președinții rotative este astăzi limitat, România, a cărei guvernare și-a multiplicat diatribele eurosceptice și populiste, o începe pe a sa cu un deficit de imagine important, arată ziarul belgian.

Un comentariu la „Portretul «suveranistului» Dragnea în presa străină: Unul dintre cei care s-ar îmbogăţi pe spatele UE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.