Stupefiant: Premierul maghiar Viktor Orban atacă UE şi NATO din România. Deocamdată, Bucureştiul tace

Aflat la tabăra maghiară de vară de la Băile Tușnad, premierul maghiar Viktor Orban atacă Uniunea Europeană (UE), dar şi actuala administraţie de la Washington DC. Vă reamintesc că săptămâna trecută Viktor Orban declara că UE și-a tras un glonț în plămâni atunci când a hotărât sancțiunile împotriva Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, zicea el, riscă să distrugă economia europeană.

Acum, aflat în România în calitate de lider de facto al Ungariei, nu de persoană fizică în căutare de trasee montane atrăgătoare, Orban lansează un atac dur la adresa Occidentului, afirmând, conform Digi 24: Rușii ne-au spus cererile lor – fără aderarea la NATO a Ucrainei și fără arme cu rază lungă de acțiune care să ajungă pe teritoriul său. Occidentul nici nu a vrut să negocieze despre asta. Acest refuz a declanșat războiul. Adică, Orban încearcă să acrediteze ideea falsă că, de fapt, Occidentul ar fi vinovat pentru că Putin a invadat Ucraina. E stupefiant, dar adevărat. Însă, ce coincidenţă!, la fel spune şi liderul de la Kremlin – nu el ar fi vinovat de atrocităţile din Ucraina, ci Occidentul, fiindcă ajută Kievul să facă faţă agresiunii ruse.

Acelaşi Orban, care tocmai aşteaptă petrol de la Putin, susţinea în discursul său din tabăra de la Băile Tușnad că Uniunea Europeană a greşit în ce priveşte strategia legată de războiul din Ucraina, dar şi că, dacă Donald Trump era acum președinlete SUA, nu ar fi fost război în Ucraina. O declaraţie mai mult decât imprudentă. Atunci când abordezi chestiuni grave, cum ar fi războiul, dar începi cu dacă, nu poţi demonstra nimic, ba chiar afişezi populism şi politicianism ieftin.

Tot în tabăra de la Băile Tușnad, doi miniştri ai lui Viktor Orban au atacat UE din cauza sancţiunilor impuse Rusiei. Aşa că, scriam ieri, aştept cu nerăbdare reacţia politicienilor români, a MAE, a Preşedinţiei, dar, totodată, mă pregătesc şi pentru un înalt nivel de aşteptare. Iată că azi Viktor Orban a grăit (în faţa unor cetăţeni în mare majoritate români) brutal contra UE, NATO dar şi împotriva administraţiei americane, toţi partenerii noştri de cea mai mare importanţă, dar tăcerea Bucureştiului este încă la fel de asurzitoare.

Citeşte şi:

Un comentariu la „Stupefiant: Premierul maghiar Viktor Orban atacă UE şi NATO din România. Deocamdată, Bucureştiul tace”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.