Preotul Cosmin Santi, profesor al Facultăţii de Teologie de la Universitatea Valahia din Târgovişte, este supărat nevoie mare, aşa că vrea musai excomunicarea şi afurisirea celor care nu au votat la referendumul pentru familia tradiţională. Ar fi vorba despre vreo 15 milioane de oameni care nu mai trebuie cununaţi ori înmântaţi. Incredibil, dar adevărat.
Afurisenia, aruncarea anatemei asupra cuiva – un act de o severitate extremă prin care o persoană este îndepărtată din obștea credincioșilor și oprită pentru un timp de a frecventa Biserica.
Aşa că ce spune preotul, cadru didactic, este de o gravitate extremă, mai ales că, de foarte mulţi ani, anatema şi afurisenia n-au fost folosite de BOR, nici măcar împotriva duşmanilor ortodoxiei.
Astăzi cred că am înţeles unde se află naţiunea română. Câtă incultură şi imoralitate este în România. Biserica trebuie să îşi reconsidere poziţia în societate. Este momentul să reutilizăm prescripţiile canonice cu privire la instituţia penitenţei din primele veacuri creştine, iar pentru duşmanii Bisericii şi ai lui Hristos este momentul de a face uzanţă de afurisire, anatemă şi excomunicare.
E momentul să extirpăm răul din rădăcină pentru a nu se extinde acest cancer al necredinţei în credincioşii fideli. Nu mai putem acorda binecuvântare la cununie, la înmormântare celor care luptă împotriva bisericii şi a lui Dumnezeu, a scris preotul Cosmin Santi pe Facebook.
După ce a primit sute de reacţii pe Facebook, preotul şi-a dezactivat contul. Totodată, Arhiepiscopia a comentat incidentul, scrie Adevărul.
Însă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte reacţionează straniu, dorind parcă să-l scuze pe preotul Cosmin Santi, a cărui postare a fost catalogată drept una „emoţională”.
„Constatăm, cu regret, propagarea postării emoţionale prin intermediul unei reţele de socializare, a Pc. Pr. Cosmin Santi. Ca o mamă iubitoare, Biserica priveşte cu înţelepciune pe acei fii ai ei care caută orice prilej de a-i converti şi de a-i elibera din sclavia păcatului şi a răului pe semeni, conform principiului patristic că trebuie să urâm păcatul şi întotdeauna să iubim păcătosul.
Biserica nu abordează nici o chestiune legată de opţiunea de exprimare a credincioşilor prin intermediul afurisaniei, anatemei şi a excomunicării. Dimpotrivă, Biserica are misiunea de a contribui la vindecarea a ceea ce este rău, întunecat sau păcătos, în societate, vocaţia ei fiind aceea de a împărtăşi, cu milostivire binecuvântarea cerească, de a reconcilia, de a crea punţi şi, mai presus de toate, de a chema la unitate, solidaritate şi comuniune.
Prin urmare, considerăm că pentru a construi un viitor bun, frumos şi drept pentru toţi este nevoie de colaborare, respect reciproc şi dorinţa de înnoire”, a precizat Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.