Visând la Dictatul de la Viena, Viktor Orban «înglobează» Transilvania în Ungaria, arătând că, de fapt, Iohannis a avut dreptate

Viktor Orban îi răspunde, adevărat, indirect, lui Klaus Iohannis şi chiar îi dă dreptate. Scandalul declanşat după ce Iohannis a acuzat PSD de o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost unul de pomină şi este departe de a se stinge. Mai ales că însuşi premierul maghiar a postat ieri pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc care arată Transilvania înglobată în Ungaria, aşa cum era îninte de Trianon, însoțită de un text referitor la examenele de istorie ale elevilor.

Postarea lui Viktor Orban, cel care deunăzi zicea că el nu ridica încă mănuşa aruncată de Iohannis, după ce preşedintele Românie a spus: Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?, arată că visul lui e la Dictatul de la Viena.

Însă atitudinea atotputernicului populist Viktor Orban nu-i vreo surpriză. Este de notorietate că guvernul pe care-l conduce flutură teza Ungariei mari, cu Transilvania drept marele trofeu, care a sedus şi probabil va mai seduce o mare parte din electoratul său. Nu ştiu însă ce crede Viktor Orban cu adevărat despre acestă utopie, dar, cel puţin, el o spune limpede de câte ori are ocazia, spre deosebire de mulţi dintre liderii UDMR ori ai altor partide maghiare din România care o dau cotită de 30 de ani încoace. Pentru cei din urmă, autonomia Ţinutului Secuiesc, la început trâmbiţată cu multă ipocrizie drept una culturală, este doar primul pas la care se gândesc. Iar dorinţa, mai mult sau mai puţin rostită, a multora dintre dintre liderii formaţiunilor politice maghiare de la noi se potiveşte mănuşă cu politica guvernului de la Budapesta, care arată clar şi răspicat că Ungaria vrea recuperarea națiunii maghiare.

Dacă mă refer doar la recenta reformă a materiei predate în școlile din Ungaria care prezintă Transilvania drept casa maghiarilor, nu pot să spun decât: Jo napot kívanok toţi cei care, la rigoare, arataţi, la fel de clar şi răspicat, că România nu-i tocmai un sat fără câini.

Mai remarc şi că premierul Orban, la cel de la Bucureşti mă refer, adică la Ludovic, întrebat cum comentează faptul că Viktor Orban, şeful guvernului de la Budapesta, a postat pe Facebook o imagine a Ungariei mari care îngloba şi Transilvania, a răspuns: Vrabia mălai visează.

Postarea lui Viktor Orban:

Orbán Viktor – Ieri

  1. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!
  2. absolvenți fac istorie. Haide // 56. Fostul meu istoric. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.