Canalul ARTE prezintă: Dragnea-păpuşarul; Dăncilă-marioneta VIDEO

ARTE, canal francez de televiziune, a prezentat satira românească portretul unui „păpușar”.

Păpuşarul este Liviu Dragnea, liderul PSD, iar Viorica Dăncilă, premierul de la Bucureşti, marioneta.

Cu ironie, ea este infăţişată drept o păpușă, manevrată după bunul plac de liderului PSD. Scenariul scheciului prezentat de ARTE are la bază discursul Vioricăi Dăncilă din Parlamentul European.

„Chiar dacă România este sub o monitorizare specială din partea UE, premierul ei încearcă să pună capăt independenței justiției și luptei anticorupție. Ar trebui, prin urmare, să fie blocată Viorica Dăncilă?”, se întreabă prezentatorul emisiunii „28 de minute”, difuzat de ARTE.

După cum spune tot prezentatorul, Viorica Dăncilă, care conduce Guvernul din ianuarie, i-a fost impusă preşedintelui Iohannis, amenințat cu destituirea de către liderul PSD, condamnat pentru fraudă electorală.

Momentul ales în scheci este cel în care Viorica Dăncilă s-a adresat Parlamentului European.

O actriță, blondă, fireşte, aflată la o tribună cu steagul UE pe fundal, vorbește și gesticulează, dar vedem că e manevrată, din spate, de un alt actor, păpuşarul, care îi șoptește ce să spună. Imediat, ea repetă şcolăreşte tot ceea ce aude:

„Sunt furioasă că ţara mea este monitorizată!”, spune păpuşarul.

Sunt furioasă că ţara mea este monitorizată!,  reproduce marioneta .

„Sunt tratată drept o hoaţă”

Sunt tratată drept o hoaţă , adaugă ea, punctând subordonare dintre premier şi Liviu Dragnea.

Însă la replica „Sunt un băiat cinstit. Dacă aş minţi, mi-ar tremura mustaţa!”, personajul Viorica Dăncilă reia exact ce i se spune, fără să realizeze că, de fapt, nu era vorba despre ea: Sunt un băiat cinstit. Dacă aş minţi, mi-ar tremura mustaţa!

Grație fidelității față de șeful partidului, anonima consilieră municipală – care nu vorbește deloc engleză – a fost „catapultată” la Bruxelles și apoi în funcția de prim-ministru, explică prezentatorul. Apoi, sub comanda lui Dragnea, a început să treacă prin foc și sabie justiția, adaugă prezentatorul.

„Ce e un bacșiș?”

Apare din nou actorul care îl întruchipează pe Liviu Dragnea, vorbind șoptit la un telefon: „Ce e un bacșiș? E o retribuție pentru un serviciu făcut”. Prompt, replica este redată de  persoanjul Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului European.

Apoi, ea își ține mâna la ureche, semn că are deschisă o  linie de comunicație cu șeful său. Numai că, la un moment dat, comunicația se întrerupe, nu se mai înțelege nimic: „Ce-ai spus?” întreabă Viorica Dăncilă.

În zece ani, lupta anticorupție din România a condamnat un premier, mai mulți miniștri și mult mai mulți parlamentari. Proiectul de lege susținut de Viorica Dăncilă urmărește să dezincrimineze corupția pasivă și să interzică probele digitale, supravegherea video și interceptările, explică, în continuare, prezentatorul.

Apare din nou o scenă cu cei doi actori care dau viață personajelor Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. „Liviu Dragnea” este întins pe jos, la picioarele „Vioricăi Dăncilă”, și din nou îi șoptește ce trebuie să spună în discursul pe care îl pronunță: „Probele digitale nu dovedesc nimic. Trebuie căutat vinovatul cu propria minte…”.

„Au, mâna!”

La un moment dat, tot gesticulând întins la pământ, personajul Liviu Dragnea este călcat pe mână cu tocul de Vioricăi Dăncilă. „Aaaaauuu! Mâna mea”…, ţipă Dragnea,  Dăncilă repetă: Au, mâna!

Manevrele Vioricăi Dăncilă și ale guvernului ei sunt criticate de magistrați, de zeci de mii de manifestanți, de Comisia Europeană – care își va publica raportul la sfârșitul lui noiembrie – și de Departamentul de Stat american, e concluzia prezentatorului, care continuă: o Colombina în serviciul Bufonului. Tragedia dell’ARTE! – mizând pe jocul de cuvinte legate de personajele Colombina și Arlechinul din comedia (tragedia) dell’arte şi numele canalului de telviziune francez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.