De la Lordul Haw-Haw și Axis Sally până la Ion Cristoiu sau entuziasmul inepției generează avânt și are plăcerea să se reverse

De câte ori îl aud pe Ion Cristoiu trăncănind despre războiul din Ucraina, mă duce gândul la poveștile legate de Lordul Haw-Haw sau de șpicherițele cărora aliații le spuneau, generic, Axis Sally.

Haw-Haw, pe numele său adevărat William Joyce, nu era nici lord, și nici englez, ci american cu puternice convingeri naziste, considerat drept unul dintre importanții propagandiști ai Reichului fiindcă în emisiunile sale de la radioul german, destinate englezilor și americanilor, vorbea în favoarea lui Hitler. Axis Sally – porecla dată crainicelor de la radioul Germaniei naziste care difuza propagandă în limba engleză, destinată trupelor anglo-americane, tot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De pildă, o astfel de Axis Sally a fost Rita Luisa Zucca, de origine americană. Crainică la radioul italian, ea era cunoscută drept o importantă propagandistă a Axei pentru trupele aliate din Italia și Africa de Nord, însă, deși soldații englezi ori americani o ascultau, era catalogată de multe ori drept ridicolă, stârnind, totodată, hohote de râs.

Râsete stârnește și Ion Cristoiu, deși e departe de Axis Sally ori de Lordul Haw-Haw, pentru că podcasturile sale, pătrunse de narative aproape identice cu ale actualei propagandei ruse de război, sunt incoerente și presărate adesea cu gafe impardonabile.

Deunăzi, ziaristul nostru atomic, supărat foc pe jurnaliștii români, ca și pe cei occidentali, pentru că nu-i împărtășesc discursul împotriva lui Zelenski, dar favorabil lui Putin, clama bombastic: …ne aflăm în fața unei iresponsabilități criminală a presei, a liderilor politici. E o dictatura politico-mediatică… Apoi, Cristoiu amenința: …o sa vă fac un top al presei care infectează, ca un fel un buboi al gândirii libere din România… suntem păstrați, dar nu numai noi, și ale popoare, într-un tembelism absolut… romanii au fost drogați, îmbătați… cu țuica puturoasă a presei noastre de război ș.a.m.d, după care – atenție! – maestru’ trântește magistral o inepție: …falsificare adevărului este dublată de o cenzură nemiloasă… cenzură constând în faptul că pe tot teritoriul Uniunii Sovietice sunt interzise TASS, Russia Today…(pentru conformitate, urmăriți pe YouTube podcastul: Congresul P. C. Chinez – un moment de care depinde soarta lumii, de la minutul 36).

Cum TASS, actuala agenție guvernamentală rusă de presă, nu-i interzisă pe teritoriul Rusiei și nu a fost nici pe cel a Uniunii Sovietice, fiindcă bolșevicii au înființat-o, iar Russia Today a fost lansată abia în 2005 (în consecință n-avea cum să fie cenzurată nemilos în URSS), spun doar că entuziasmul inepției, unii îi spun mai blând-gafă, generează avânt și are plăcerea să se reverse.

Citește și:

3 comentarii la „De la Lordul Haw-Haw și Axis Sally până la Ion Cristoiu sau entuziasmul inepției generează avânt și are plăcerea să se reverse”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.