Mungiu-Pippidi ne spune verde-n faţă: Atunci când vedem un premier mai sărac cu duhul decât Dăncilă trebuie să ne crească inima

În mărinimia ei, Alina Mungiu-Pippidi arată din nou cum e cu situaţia explozivă din ţărişoara noastră.

De data asta, se adresează nu doar lumpenproletariatului plecat prin UE, ci şi tupeiştilor care îndrăznesc să se compare cu ea ori celor care o înjură neaoş pe net.

Totodată, aflăm şi de ce trebuie să fim fericiţi fiindcă ne păstoreşte Viorica Dăncilă.

După cum arată Mungiu în articolul Vă mai bateți multe cuie în talpă, români deștepți ce sunteți?, publicat în romaniacurata.ro, cam tot mapamondul ar vrea să ştie, chiar din gura doamnei, ce şi cum cu România de azi, dar ea: nu şi nu. Bref, să nu spere cei din străinătate că-i va lumina călăuzitor, fiidcă ea nu-i o nici pe departe vreo mahalagioacă.  

…Harta acestor discuții e vagă și nu arată decît unde au agitatorii români cunoștințe pe care le conving să organizeze ceva.
Organizatorii fac ce pot să fie obiectivi. În primul rînd mă invită pe mine, sau pe alții ca mine.

Vezi, însă, că eu nu mă duc. Dacă îmi asum acasă bombardarea cu rahat, principala producție zilele astea a unei opoziții care se remarcă mai ales prin producția de trolli (activiști care scriu pe Internet M…, Scroafa, Dar-ar pesta porcină în voi și alte asemenea „banalități”) e pentru că acasă lumea are nevoie și de o voce altfel…

Dar la mahalaua asta externă eu nu particip. Pentru că e dăunătoare indiferent ce spunem sau cine merge acolo, nu e decît o formă de a sabota barca noastră comună (mai ales a voastră, că eu nu am nevoie de o poziție oficială ca să colind lumea pe invitațiile altora, să consult pentru guverne de pe toate continentele, să fac săli pline la lansările cărților mele la Harvard, ca și la Kiev sau în Mexico City), scrie Alina Mungiu-Pippidi în articolul menţionat, pe care, sincer, l-am citit cu mare greutate.

Da, cu mare greutate, fiindcă-i stufos şi greoi, dar mai ales arogant.

Un singur lucru este limpede. Nu trebuie să o mai criticăm pe Viorica Dăncilă. De ce?  Pentru că, spune Pippidi, ar fi alţii mai săraci cu duhul decât ea – unul dintre aceştia find, chiar vecinul Boiko Borisov, premierul Bulgariei.

…Borisov, un fost bodyguard, a vorbit bulgărește cu translator și nu a zis nimeni în Europa că e dobitoc, nu știe nici o limbă, și bulgara lui e precară, etc. Puteți citi pagina lor de încheiere, completă cu documentar și listă de realizări…, arată Mungiu-Pippidi în articolul menţionat.

De unde trebuie să înţelegem că, dacă vedem un premier ceva mai grămadă decât al nostru, e musai să simţim că ne creşte inima.

Ridicol şi trist.

În rest, doamna Pippidi e neschimbată de foarte multă vreme şi face tot ce se poate ca să nu treacă neobservată.

******

La începutul anului, premierul Boiko Borisov a ironizat „modelul românesc” afirmând că, atunci când se ajunge la o înţelegere cu oficialii români, aceştia ajung în „câtăva luni la arest, unul câte unul”.

VEZI TOT ARTICOLUL

2 comentarii la „Mungiu-Pippidi ne spune verde-n faţă: Atunci când vedem un premier mai sărac cu duhul decât Dăncilă trebuie să ne crească inima”

  1. Daca Alian Muingiu este o doamană, și eu am pestă porcină.

    Mungiu a fost, este și va fi Vocea PSD. Nu pe degeaba, firește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.