Rezistenţa prin cultură la TVR sau minciuna ridicată la rang de instituţie bugetară

În cazul în care urmăreşti „Rezistenţa prin cultură” la TVR Cultural şi ai vreo 20-30 sau chiar 40 de ani, poţi trage concluzia că regizorii, scriitorii, artiştii, în general, au purtat un adevărat război cultural de gherilă cu dictatura lui Nicolae Ceauşescu.

Într-un „exerciţiu de înţelegere” parcă numai de ei ştiut, realizatorii emisiunii încearcă să ne convingă de faptul că multe personaje din peisajul vieţii noastre culturale de dinainte de 1989 s-au opus vehement aberaţiei comuniste. Trist. Iar dacă mă gândesc de cine-i legată respectiva sintagmă, tot mi se pare o impietate. O lipsă de respect care ar răsuci în mormânt anticomuniştii din munţi – „bandiţii”, cum îi numea regimul instaurat de Moscova, pe cei care n-au mai ieşit din puşcăriile comuniste ori pe disidenţii autentici. Pe toţi cei care au opus o rezistenţă autentică regimului comunist din România, dar n-au mai prins căderea lui Ceauşescu.

Dar să trecem la chestiune. De pildă, realizatorii emisiunii s-au referit la filmul „Faleze de nisip”, semnat în 1983 de către Dan Piţa, ca la un moment de răscruce. Aşadar, imediat după apariţia filmului, Ceauşescu, indignat de faptul că portretul unui muncitor era pătat cu o acuzaţie de furt, a criticat filmul la o consfătuire cu activul de partid – foarte confuz însă. Şi asta pentru că nu putea pricepe cum, pe banii partidului, regizorii îşi permit să şi divagheze, nu să facă propagandă. Cert e că, în primitivismul său, Ceauşescu nu s-a pris nici măcar de faptul că personajul principal, doctorul, interpretat de Victor Rebenciuc, putea naşte speculaţii „necorespunzătoare”, cum se spunea în epocă, şi mai puţin muncitorul interpretat de Gheorghe Visu. Pe scurt, filmul a fost scos de pe piaţă, deşi cenzura îi dăduse verde – că doar activiştii nu-l întrebau pe Geniul din Carpaţi de unde i s-a tras furia.

Nimeni nu neagă existenţa „şopârlelor” în filmele româneşti – mare parte cu voie de la stăpânire, pe post de supape de evacuare a necazurilor. Însă de la şopârle şi vorbe cu dublu înţeles până la rezistenţă contra regimului în filmul românesc socialist, e cale lungă şi bătută. Rezistenţă într-o cinematografie supravegheată permanent de înalţi activişti de partid, tocmai fiindcă era cel mai important instrument de propagandă? O glumă proastă.

Dar să revenim la Dan Piţa şi la rezistenţa sa prin cultură. După ce Nicolae Ceauşescu i-a criticat filmul, n-a fost aruncat în temniţă ori interzis. Nu. Doi ani mai târziu (1985), în cinematografe rulează „Pas în doi”, regia Dan Piţa, cu Claudiu Bleonţ în rolul principal –  un imn (bine compus, adevărat) închinat condiţiilor excepţionale pe care partidul şi conducătorul său iubit le oferea muncitorilor, motiv pentru care aceştia îşi puteau dedica timpul nu doar îndeplinirii planului cincinal, ci şi nobilei scrime, muzicii clasice, dragostei, visurilor ş.a.m.d. Acest film, aproape SF, pare să fi fost pedeapsa lui Piţa pentru rezistenţa prin cultură manifestată în „Faleze de nisip”. Cert e că sancţiunea a fost plăcută, atâta vreme cât pentru o asemenea producţie regizorul primea, tot cu voie de la partid, cam 40-50 de mii de lei. Bani buni în comunism. Tot regeşte au fost plătite şi alte cinci  filme semnate, până în 1989, de acelaşi regizor. În total, vreo douăzeci.

Departe de mine să-l înfierez acum pe Dan Piţa cu o mânie proletarǎ mai dihai decât a lui Ceauşescu. Însă, iată, a fost dat drept mare exemplu de către cei care realizează „Rezistenţa prin cultură” la TVR Cultural, iar asta nu-i vina mea.

4 comentarii la „Rezistenţa prin cultură la TVR sau minciuna ridicată la rang de instituţie bugetară”

  1. Ai pus punctul pe I. Desi avem momente in istoria noastra contemporana cu care putem sa le mindrim, le mistificam. Dar e bine sa vezi si cine coordoneaza emisiunea. Nimeni alta decit doamana Lucia Hossu-Longin, toata Televiziunea stie de ce. Poate o sa-i vedem si doamnei dosarul, ca sa dormim mai linistiti, dar se pare ca deocamdata sta frumos la fondul secret.

  2. pentru cacatul asta de emisiune, Stejeral Olaru ia cam 27 de milioane pe episod, cam 11 mii de lei noi pe luna, un fleac de sinecura din banii dvs.

  3. Rezistenta din noi insine este din ce in ce mai anemica.

  4. Vadim tudor, presedinte, ca sa fie ca inainte, si Lucia Hossu-Longin ministrul culturii/ nu radeti, pana la urma, ce-am avut si ce-am pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.