Istoricul Armand Goşu afirmă că sunt indicii că Daria Dughina trebuia să fie victima atentatului cu bombă, nu tatăl ei, ultranaţionalistul rus Aleksandr Dughin, cel care visează la un imperiu eurasiatic, condus, fireşte, de Rusia.
După cum se ştie, istoricul este considerat unul dintre cei mai competenţi specialişti în desluşirea întortocheatelor probleme ale Rusiei de azi, dar şi ale Uniunii Sovietice ori ale Rusiei ţariste. Totodată, el e un bun cunoscător al istoriei serviciilor secrete sovietice.
Armand Goşu, la Primat TV: Eu nu sunt convins că trebuia să fie victima Aleksandr Dughin. Mai degrabă, din cum s-au desfăşurat lucrurile zilele trecute, cred ea (Daria Dughina – n.m.) era destinată să fie victimă. A fost acel schimb de maşini, dar, în acelaşi timp, bomba a fost pusă sub scaunul şoferului. Dughin nu conduce, doar fiica lui conduce.
Tot la Prima TV, Goşu susţinea: Sunt mai multe date care indică inclusiv, să spunem, aproape aberantul scenariu pe care ni l-a livrat după două zile FSB-ul (serviciul secret al Federației Ruse, succesor al KGB – n.m.) privind-o pe Natalia Vovk, care ar fi spioană ucraineană, care a pus la cale acel atentat, dar care nu a stat într-un bloc cu Dughin, a stat în bloc cu fiica lui Dughin, cu Daria. Deci sunt indicii că mai degrabă Daria trebuia să fie victimă a acestui atentat şi nu el, atentat care, sugerează Goşu, ar putea fi pus pe seama FSB.
Ar putea fi un scenariu de tipul ăsta. Sunt mai multe indicii, modul de operare. De pildă, FSB-ul foloseşte tipul ăsta de aruncat maşini în aer, cu explozibil care este detonat prin radiolocaţie. Asta ce înseamnă? Că ai plantat explozibilul, l-ai lipit de maşină, după care dai un telefon şi atunci s-a detonat. Iar e un argument în favoarea faptului că nu era vorba de el, ci era vorba de ea de la bun început. Cineva a monitorizat cine s-a urcat în maşina respectivă, nu atentatorul, presupunem, şi totuşi a aruncat maşina în aer, chiar dacă el (Alexander Dughin – n.m.) nu era în maşină. Alexander Dughin nu e atât de important, conchide Armand Goşu.
Am consemnat ipoteza lansată de istoric nu doar pentru că el este cu adevărat un specialist în desluşirea multor ecuaţii ruseşti. Ci şi pentru că varianta sa contrazice o congregaţie de părerişti (comentatori, ziarişti ori infunenţări pe FB de la noi /drept exemplu, vezi aici sau aici) care au răspândit scenariul livrat de FSB cu obstinaţie şi mai dihai decât furnizau activiştii politici de dinainte de 1989, indiferent de ocazie, obligatoriile citate din Ceauşescu.
Citeşte şi:
Un comentariu la „Armand Goşu contra congregaţiei de părerişti care răspândesc scenariul FSB: Există indicii că Daria Dughina trebuia să fie victima”