Ion Cristoiu şi globul de cristal rostogolit în ireal sau cum se escaladează culmile absurdului

Mă întorc la Ion Cristoiu pentru că, din câte văd, doreşte musai să între în istoria burlescă a presei româneşti. E foarte aproape. Mai rămâne doar să fie scrisă respectiva istorie.

Ultima perlă a ziaristului nostru, de-a dreptul antologică, e legată de halucinanta poveste lansată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), fostul KGB. După cum se ştie deja, FSB acuză Ucraina că a pus la cale atentatul în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist Aleksandr Dughin, lăsând de înţeles că atacul cu bombă a fost comis, chiar în inima Rusiei, de o agentă ucraineancă mai iscusită decât Rambo şi James Bond la un loc, capabilă să se facă nevăzută imediat după asasinat. Ei bine, Ion Cristoiu nu doar că acreditează neverosimila variantă a FSB, demnă de un film prost cu spioni, dar o şi îmbunătăţeşte plenar. După cum spune el, într-un podcast, FSB a descoperit atât de repede cine se face vinovat de moartea Dariei Dughina pentru că – mare atenţie!- ucrainenii au lăsat intenţionat urme menite să le arate ruşilor că ei sunt autorii asasinatului – demonstrând astfel Kremlinului că pot lovi oriunde. Cum Ion Cristoiu nu catadicseşte să aducă nici cel mai mic argument legat de această afirmaţie, deduc că fantasme pitulate pe lângă el îi suflă tainic în ureche trecute, actuale şi, probabil, viitoare mişcări ale agenţilor secreţi ucraineni. Din acest motiv nici nu divulgă sursa, că doar n-o să arate spre himere.

Scenariul lăsat de FSB e stupid, încă nu ştim exact din ce motiv. Însă îmbunătăţirea adusă de Cristoiu cu ajutorul globului său de cristal escaladează culmile absurdului. Vă daţi seama, Natalia Vovk, pe care FSB a indicat-o drept autoarea atentatului, acţionează precum o superspioană, sub nasul contraspionajului rus, urmărind-o pas cu pas pe Dughina timp de o lună. Apoi, ucraineanca nu doar că a pus bomba sub scaunul maşinii, pe care ar fi detonat-o de la distanţă, dar a mai lăsat şi urme în mod intenţionat, doar ca să finalizeze FSB ancheta în timp record şi să arate cu degetul spre Ucraina, după cum afirmă Cristoiu. Ce ditamai intelligence ingineria, la baza căreia stă o maxispioancă! Dar chiar n-o să râd, mă abţin, fiindcă precis maestu va crede că are şi umor.

E mult mai bine să mă înşel din prea multă suspiciune decât din prea multă naivitate, spunea Ion Cristoiu cu ceva vreme în urmă, însă, de când a început războiul din Ucraina, văd că atât suspiciunea, cât şi naivitatea sa îi sunt favorabile doar lui Putin.

Citeşte şi:

3 comentarii la „Ion Cristoiu şi globul de cristal rostogolit în ireal sau cum se escaladează culmile absurdului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.