Securistul Filip Teodorescu şi înclinaţia sa naturală de-a spune neghiobii

Au unii dintre securişti un talent să spună neghiobii… ceva de speriat! Mai ales atunci când nu mai sunt băgaţi în seamă, aşa cum îşi doresc. Am să dau şi un nume: Filip Teodorescu, fost şef al contraspionajului înainte de 1989, un fel de fante de obor al intelligence-ului.

„Ce pot eu să spun – declara Teodorescu pentru Evz -, chiar dacă nu are să vă mulţumească, este că implicarea serviciului de spionaj francez în treburile din România a fost efectivă.  (…) Francezii au acţionat şi în decembrie 1989, în special în Bucureşti. Au fost prezenţi şi fizic. Doi ofiţeri din cadrul ambasadei de la Bucureşti s-au implicat în incitarea celor din Piaţa Universităţii şi, din întâmplare, au fost reţinuţi. Aveau statut diplomatic. Până s-au lămurit, i-au dus la Miliţia Capitalei, unde au început să vocifereze că sunt diplomaţi şi au imunitate. A fost anunţată direcţia de contraspionaj. Au mers doi colegi de-ai noştri, care ştiau şi franceză, şi i-au întrebat ce fac acolo. Au fost văzuţi şi filmaţi cum îi îndemnau pe ceilalţi. Nu ne-am supărat pe ei. Unul a şi recunoscut: «Da, ne-au trimis, am primit ordin şi asta am făcut». Celălalt a încercat să mai tragă de timp, să-şi menţină, chipurile, neamestecul, dar până la urmă a recunoscut. I-au retras ai lor.” Ca să vezi. Incendiară declaraţie.

Cu siguranţă, cei mai tineri vor rămâne uimiţi sau surprinşi de respectiva dezvăluire, venită după aproape 22 de ani. Însă doar ei, pentru că noi, ăştia ceva mai copţi, mai avem oarece amintiri.

Aşadar, să ne întoarcem în 1990. Filip Teodorescu, inculpat  în „Procesul celor 25” pentru reprimarea manifestanţilor de la Timişoara, declara în faţa magistraţilor, din calitate de fost şef al contraspionajului, că – atenţie! –  nu a putut evidenţia nici un amestec străin în evenimentele soldate cu morţi şi răniţi. Mai mult, în cartea sa, „Un risc asumat”, apărută prin ’92, Teodorescu mărturisea: „Nu afectez în nici un fel prestigiul contraspionajului român recunoscînd, aşa cum am făcut-o şi în depoziţia din 7 martie 1990, că eu şi ofiţerii de contraspionaj de la Timişoara nu am reuşit atunci să evidenţiem acest amestec străin (…). Este meritul presei în general, al unor gazetari iscoditori în special, că au găsit dovezi indubitabile ale amestecului străin în evenimentele din decembrie 1989”.

Aşadar, la Timişoara, unde Teodorescu a făcut anchetă, şi unde se afla în timpul evenimentelor din decembrie 1989, n-a descoperit nici un pui de agentură străină. Noroc cu presa, după cum zicea. Dar, iată, aflăm acum, îi ştia cu precizie pe spionii din Bucureşti care incitau masele largi populare în Piaţa Universităţii. Cu toate astea, n-a scos o vorbă în proces, chiar dacă era în favoarea sa.

Tot pentru Evz, Filip Teodorescu a declarat că, în 22 decembrie 1989, americanii au trimis un avion special pentru a salva familia Ceauşescu. Gogoaşa asta n-o mai comentez însă din respect pentru cititori.

5 comentarii la „Securistul Filip Teodorescu şi înclinaţia sa naturală de-a spune neghiobii”

 1. Sunt mai multe categorii de securisti. Cei care tac si au facut averi sau cei care vorbesc prostii degeaba si ii birfesc pe aia care au facut averi. Teodorescu nu face parte din aceste categorii. El se crede spionul desavirsit, mai presus de toti si toate. Sugereaza ca detine mai multe secrete decit CIA si KGB la un loc. Numai ca atunci cind deschide gura, se contrazice cit ai zice peste. Cind il vezi, ai senzatia ca este baiat destept, cind il cunosti mai bine vezi doar spoiala.

 2. omul este un patriot , porcaria asta cu securistii nu urmareste decat interesele strainilor in Romania , asa cum s-a vrut din dec 1989 !

 3. NU CUNOSC PREA MULTE DATE DESPRE CEL CARE IL ..COMENTEAZA IN FORMAT MARE PE D-L COLONEL TEODORESCU si evident nici pe cel care face comentarii sub pseudonim in format ..redus…adevarul este ca cei care vorbesc doar ca sa se afle in treba au ..un mare interes….personal ,ori ceva ce isi doresc…un post,”o fonctie” o evidentiere…chesti pe care marele Caragiale le-a subliniat din plin …si nu numai Caragiale…cat priveste ..REPRIMAREA MARII REVOLUTII DE LA TIMISOARA,aceasta golaniada pusa la cale de iredentismul si ticalosia serviciilor de informatii straine din ..umbra marilor cancelarii ale vestului si ..estului acelor vremuri,plus marele licurici si ..micul dar..”viteazul” mossad,la care s-au atasat MARILE COZI DE TOPOR ALE ACESTUI NEAM ,tin sa-i aduc la cunostinta d-lui „analist ” cum ca de fapt acea golaneala nu a servit decat iredentismului hortist …in rest poate va mai ganditi …..ORICUM NU ESTEOBLIGATORIU NICI RESPECTUL ,NICI NIMIC ALTCEVA..CELE MAI importante LUCRURI PE LUMEA ASTEA SUNT…curvele si banii……iar autorul articolului si..marele anonim -NU M-AR MIRA SA FIE ..UNUL SI ACELASI- STIU CE VORBESC…PENTRU CA SI EI SUNT PARTE DIN ACEA LUME CU ASTFEL DE..”valori”!CAT PRIVESTE „DESCOPERIRILE DIN ANCHETE” …stai in vbanca ta …GEABA VII GEABA TE DUCI ,GEABA STRICI BIETII …PAPUCI!si oricum ar fi ESTI NU DOAR STRAIN DE SUBIECT ..ESTI DE-A DREPTUL ..MARTIAN!

 4. Stimate domnule Berdeli,

  Nu ştiu ce interes aveţi dvs. în a-l discredita pe dl. colonel Filip Teodorescu, dar vă aduc în vedere că greşiţi în câteva aspecte:

  1. Dezvăluirea cu cei doi ofiţeri din serviciul de spionaj francez a fost făcută în chiar cartea – pe care sunt pe cale de a o termina – „Un risc asumat”, apărută FIX în anul 1992. DE CE spuneţi că după 22 de ani??? Chiar dumneavoastră dezinformaţi tinerii de azi! Căci cei mai vechi (un pic) şi cât de cât informaţi ştiu de Lovitura de Stat din 1989, a cărei eminenţă cenuşie – promovat la rangul de profet de către o televiziune binecunoscută şi al cărei întemeietor e pe cale să ajungă (abia azi) după gratii, a fost Silviu Brucan, mastermind-ul despre care Filip Teodorescu spune suficient încât să ne putem completa puzzle-ul acelor vremuri tulburi (şi nu numai).

  2. Afirmaţia lui Filip Teodorescu despre faptul că serviciul de contraspionaj nu a putut evidenţia amestec străin în evenimentele SOLDATE CU MORŢI ŞI CU RĂNIŢI nu intră în conflict cu cea legată de amestecul infiltraţilor la INCITAREA manifestanţilor. Nu sesizaţi nicio diferenţă între cele două, stimate domn ziarist de investigaţii? Spionii nu trag cu arma – trebuie să vă spun eu sau cum? Filip Teodorescu a fost cercetat pentru crimele din Timişoara, mai exact pentru cele 40 de cadavre încărcate într-un camion şi transportate la Bucureşti pentru a fi incinerate. Iar după cca 1 an şi jumătate de privare de libertate, a fost achitat din lipsă de probe. Trebuia însă înlăturat, să nu cumva să dea în vileag pe noii ciocoi ajunşi la putere. Şeful său, generalul Emil Macri, a murit după cele 2 infarcturi suferite în detenţia mizeră la care a fost supus – tot fără nicio vină. Decât pentru cea de a şti prea multe despre Brucan, Iliescu şi acoliţii lor.

  3. Cu ce ar fi fost în favoarea sa dacă ar fi făcut referire la spionii agitatori apăruţi mai târziu în Bucureşti, de vreme ce el (precum toţi cei din grupul celor 25) fusese anchetat pentru morţii din Timişoara???

  4. Păcat că nu comentaţi „gogoaşa” cu avionul american trimis pentru salvarea ceauşeştilor, fiindcă am fi fost curioşi cam cum aţi interpreta acest ajutor din partea tocmai a celor care au fost marii beneficiari ai căderii regimului, prin toate corporaţiile care ne-au împânzit ţara.

  5. Oare şi despre generalul Iulian Vlad aţi scris la fel de „elogios”? Mă iertaţi că nu vă cunosc scriitura, acesta fiind primul articol pe care vi-l citesc.

  http://www.ziaristionline.ro/2011/01/05/simona-ionescu-acasa-la-generalul-iulian-vlad/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.