Sfânta ipocrizie sau cum i-a oferit preotul Ciprian Mega lui Putin un ceas cu defect întârziat

Ciprian Mega şi Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, la o proiecție din cadrul Festivalului de Film de la Moscova

În sfârşit, am aflat din gura controversatului preot şi regizor Ciprian Mega de ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Ei bine, ca să-i ofere un ceas stricat. Pe scurt, preotul s-a dus la festivalul de film de la Moscova pe persoană fizică şi pentru a-l determina pe Putin să salveze lumea cea stricată. Cum poate fi salvată lumea de către cel care tocmai îi dă foc e însă o enigmă, pe care nici chiar Duhul Sfânt n-o poate pătrunde şi, bănuiesc, preotul nostru regizor nici atât, oricâte tâmpenii ar debita.

Ce-i spune Mega lui Ion Cristoiu, după ce primul a confirmat că s-a văzut cu Putin, în legătură cu un ceas care s-ar fi stricat înainte ca preotul să ajungă în Rusia este halucinant. Dar înainte să menţionez ce-a zis Mega, mai trebuie spus că ceasul cu pricina este, de fapt, un obiect de recuzită din filmul său, 21 de rubini, peliculă cu un puternic mesaj anti-occidental, prezentat de Mega la festivalul de film de la Moscova, manifestare sancționată cu retragerea acreditării internaționale în urma invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie 2022.

Eu am mers în Rusia să-i duc ceasul cu 21 de rubini lui Vladimir Putin. (…) Dacă-i un ceas stricat, e stricat ca lumea noastră, pentru că vorbeşte despre lume, despre Europa, despre România. Am zis că trebuie să-l duc cuiva care să înţeleagă sensul acestui ceas, să găsim o formulă să dăm ora exactă în societatea noastră, iar acel cineva este preşedintele Rusiei, a declarat Mega în interviul oferit lui Ion Cristoiu, a cărui temelie e un limbaj ambiguu, greu de înţeles. Însă acum, după ce măcar am aflat ce şi cum cu ceasul oferit de preotul regizor lui Putin, un idol al lui Mega, mai rămâne de văzut dacă liderul de la Kremlin, înţelegând că a primit cadoul ca să ne dea ora exactă, va încerca în continuare să incendieze lumea treptat ori contra cronometru.

În rest, în loc de concluzie, consemnez doar două luări de poziţie ale unor teologi.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, conform G4Media: A te întâlni și întreține amical cu cineva considerat criminal de război la nivel internațional, a declara că ai făcut asta cu gândul la binele țării (țărișoarei) și al Bisericii tale, deși ele – care s-ar putea să știe ceva mai multe decât tine despre propriul lor bine – s-au poziționat public ferm și limpede în consonanță cu Europa și în legătură cu răul imens al unui război de agresiune asupra unui stat liber și suveran, această atitudine sfidătoare și cinică dezonorează și descalifică crunt din punct de vedere moral și intelectual.
Paul Palencsar, teolog și jurnalist, conform Hotnews: …Prezența preotului ortodox român Ciprian Mega la Moscova este rușinoasă și dezamăgitoare. Participarea sa la un festival de film, susținut direct de regimul dictatorului Putin, legitimează crimele pe care dictatorul rus le comite în Ucraina și în Rusia (…) Vanitatea de a păși pe covorul roșu și, eventual, decernarea unui premiu, l-au transformat pe Ciprian Mega în idiotul util al lui Putin. Totuși, premiile trec, rușinea rămâne.

Citeşte şi:

Un comentariu la „Sfânta ipocrizie sau cum i-a oferit preotul Ciprian Mega lui Putin un ceas cu defect întârziat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.